img

4 RAZLOGA DA PIJETE ORGANSKO MLEKO

/
/
/
653 Views

Mleko, u svom osnovnom ili prerađenom obliku, bilo je i ostalo jedno od najvažnijih elemenata ishrane mnogih. Njegovi hranljivi sastojci čine ga obaveznim za najmlađe, kao garant zdravog razvoja i jačanja, dok ga odrasli unose i kroz brojne druge, ukusne proizvode nastale na mlečnoj bazi.

Savremeno doba i razvoj mlečne industrije odavno podrazumevaju i korišćenje različitih vrsti hemikalija u proizvodnji. Pesticidi, neorgansko đubrivo, kao i hormoni i antibiotici koji se daju kravama često su u prvom planu zbog količine hemijskih jedinjenja u svom sastavu.

U takvim okolnostima, proizvodnja i prodaja organskog mleka naglo je skočila u zapadnim zemljama i nagovestila još veću popularnost tih proizvoda u budućnosti.

Kao osnov za stanovište da organsko mleko daje više koristi od neorganskog ili “konvencionalnog”, mnogi su još prošle decenije uzeli analizu danskog Instituta za poljoprivredna istraživanja, predstavljenu na godišnjoj konferenciji u Velikoj Britaniji.

Prikazana studija sugerisala je da konzumiranje organskog mleka donosi organizmu više prednosti nego upotreba neorganskog.

Mleko je testirano na osnovu uzoraka dobijenom od krava koje su hranjene organskom i konvencionalnom metodom i rezultati su naveli na četiri važna zauključka:

  1. Organsko mleko sadrži 50 odsto više omega 3 kiselina

Ispaša na travi i suncu (podrazumevana u organskoj proizvodnji) jedan je od najvažnijih preduslova da mleko ima neophodan sastav omega 3, esencijalnih masnih kiselina. Ove kiseline ljudski organizam ne može da sintetiše, već se moraju uneti hranom, a redovno unošenje pomaže u prevenciji od različitih oboljenja, pre svega srčanih.

Poslednja naučna istraživanja na engleskim univerzitetima dokazala su da organsko mleko i meso sadrže oko 70 odsto više omega 3 masnih kiselina od mleka i mesa proizvedenih konvencionalno.

http://www.ncl.ac.uk/press/news/2016/02/organicandnon-organicmilkandmeat/

  1. Više “CLA”, važne kiseline za zdravlje

Konjugovana linolna kiselina (CLA – Conjugated linolenic acid) prirodno se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, a uloga joj je da ‘ubrzava’ metabolizam, da jača imunitet i razvoj mišipća. Ljudski organizam ne može da je proizvede i stoga se u značajnoj meri unosi upravo kroz mleko i mlečne proizvode.

Dokazano je da krave koje su češće puštane na ispašu proizvode 500 puta više “CLA” kiseline od onih koje su hranjene stočnom hranom.

  1. Bez hemijskih aditiva

Krave koje se izvode na ispašu hrane se travom takođe nastalom organskim putem. Stoga, ta kravlja hrana ne sadrži štetne hemikalije kao što su tragovi pesticida, đubriva i hormona.

Uz to, organsko mleko ne sadrži ni tragove antibiotika ni bilo kojih hemijskih supstanci koje su zabranjene organskoj proizvodnju.

  1. Antioksidansi, vitamini…

Organsko mleko ima dva do tri puta veću koncentraciju određenih antioksidanata, supstanci sposobnih da spreče štetne efekte fiziološkog procesa oksidacije u tkivima. Pre svih, to su lutein i zeaksantin antioksidansi važni za zdravlje očiju.

Takođe, navedeni danski istraživači utvrdili su u i da u organskom mleku ima više vitamina A i E nego u običnom mleku. Izlaskom krava na svežu travu i svežu detelinu, njihovo mleko dobija čak 50 odsto više vitamina A i čak 75 odsto više beta karotena, biljnog pigmenta koji deluje kao antioksidans i jača imunitet.

I to je još jedan, veoma jasan znak da organsko mleko pruža značajne koristi za kompletan organizam.