4 RAZLOGA DA PIJETE ORGANSKO MLEKO
Mleko, u svom osnovnom ili prerađenom obliku, bilo je i ostalo jedno od najvažnijih elemenata ishrane mnogih. Njegovi hranljivi sastojci čine ga obaveznim za najmlađe, kao garant zdravog razvoja i jačanja, dok ga odrasli unose i kroz brojne druge, ukusne proizvode nastale na mlečnoj bazi.
Savremeno doba i razvoj mlečne industrije odavno podrazumevaju i korišćenje različitih vrsti hemikalija u proizvodnji. Pesticidi, neorgansko đubrivo, kao i hormoni i antibiotici koji se daju kravama često su u prvom planu zbog količine hemijskih jedinjenja u svom sastavu.
U takvim okolnostima, proizvodnja i prodaja organskog mleka naglo je skočila u zapadnim zemljama i nagovestila još veću popularnost tih proizvoda u budućnosti.
Kao osnov za stanovište da organsko mleko daje više koristi od neorganskog ili “konvencionalnog”, mnogi su još prošle decenije uzeli analizu danskog Instituta za poljoprivredna istraživanja, predstavljenu na godišnjoj konferenciji u Velikoj Britaniji.
Prikazana studija sugerisala je da konzumiranje organskog mleka donosi organizmu više prednosti nego upotreba neorganskog.
Mleko je testirano na osnovu uzoraka dobijenom od krava koje su hranjene organskom i konvencionalnom metodom i rezultati su naveli na četiri važna zauključka:
- Organsko mleko sadrži 50 odsto više omega 3 kiselina
Ispaša na travi i suncu (podrazumevana u organskoj proizvodnji) jedan je od najvažnijih preduslova da mleko ima neophodan sastav omega 3, esencijalnih masnih kiselina. Ove kiseline ljudski organizam ne može da sintetiše, već se moraju uneti hranom, a redovno unošenje pomaže u prevenciji od različitih oboljenja, pre svega srčanih.
Poslednja naučna istraživanja na engleskim univerzitetima dokazala su da organsko mleko i meso sadrže oko 70 odsto više omega 3 masnih kiselina od mleka i mesa proizvedenih konvencionalno.
http://www.ncl.ac.uk/press/news/2016/02/organicandnon-organicmilkandmeat/
- Više “CLA”, važne kiseline za zdravlje
Konjugovana linolna kiselina (CLA – Conjugated linolenic acid) prirodno se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, a uloga joj je da ‘ubrzava’ metabolizam, da jača imunitet i razvoj mišipća. Ljudski organizam ne može da je proizvede i stoga se u značajnoj meri unosi upravo kroz mleko i mlečne proizvode.
Dokazano je da krave koje su češće puštane na ispašu proizvode 500 puta više “CLA” kiseline od onih koje su hranjene stočnom hranom.
- Bez hemijskih aditiva
Krave koje se izvode na ispašu hrane se travom takođe nastalom organskim putem. Stoga, ta kravlja hrana ne sadrži štetne hemikalije kao što su tragovi pesticida, đubriva i hormona.
Uz to, organsko mleko ne sadrži ni tragove antibiotika ni bilo kojih hemijskih supstanci koje su zabranjene organskoj proizvodnju.
- Antioksidansi, vitamini…
Organsko mleko ima dva do tri puta veću koncentraciju određenih antioksidanata, supstanci sposobnih da spreče štetne efekte fiziološkog procesa oksidacije u tkivima. Pre svih, to su lutein i zeaksantin antioksidansi važni za zdravlje očiju.
Takođe, navedeni danski istraživači utvrdili su u i da u organskom mleku ima više vitamina A i E nego u običnom mleku. Izlaskom krava na svežu travu i svežu detelinu, njihovo mleko dobija čak 50 odsto više vitamina A i čak 75 odsto više beta karotena, biljnog pigmenta koji deluje kao antioksidans i jača imunitet.
I to je još jedan, veoma jasan znak da organsko mleko pruža značajne koristi za kompletan organizam.