img

UVOD U ORGANSKU ISHRANU

/
/
/
508 Views

Organska hrana ove decenije postala je izuzetno popularna. Sve je zastupljenija na tržištu, o njoj se sve glasnije govori i neizbežno će postati još traženija.

Ipak, o njoj se i dalje veoma malo zna.

Surfovanje internetom u potrazi za odgovorima o karakteristikama, prednostima i vrednostima organske ishrane može da stvori veliku konfuziju. Najčešća pitanja su:

– Da li je organska hrana bolja za vaše psihofizičko zdravlje?
– Da li GMO ishrana može da ima nuspojave, da izazove bolesti, pa i rak?
– Šta sve spada pod termin “organsko”?

Ovaj vodič “Organic magazina” pružiće vam nekoliko odgovora i nadamo se, otkloniti nekoliko dilema, pre svega kada je u pitanju pretraga za organskim proizvodima i njihovom prirodom.

ŠTA ZNAČI POJAM – “ORGANSKO”?

Ovaj termin odnosi se pre svega na način na koji se proizvodi odgajaju i kako nastaju.

Zakon republike Srbije o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima jasno propisuje da organska proizvodnja isključuje upotrebu genetički modifikovanih organizama i proizvoda koji se sastoje ili su dobijeni od genetički modifikovanih organizama, kao i upotrebu jonizujućeg zračenja.

Da bismo otišli korak dalje i dodatno razjasnili šta je to “masnim” slovima strogo zabranjeno, citiraćemo i definiciju genetički modifikovanih organizama (GMO), za čije se korišćenje u organskoj proizvodnji plaćaju kazne.

Ne ulazeći u šira razmatranja, pod GMO se podrazumevaju oni organizmi kojima je genski sastav izmenjen na način koji se nikad ne bi desio klasičnim razmnožavanjem. To znači da je mesto nastanka GMO – laboratorija i da je genetičkastruktura tih organizama izmenjena na način koji se nikad ne bi desio u prirodi.

U praksi, to znači da u organskoj proizvodnji mesa, jaja ili mlečnih proizvoda, domaće životinje moraju biti hranjene organski, prirodno, bez korišćenja antibiotika, hormona za rast ili životinjskih nusproizvoda.

Na primer, životinje koje se odgajaju organski hrane se bez hormonskih i GMO proizvoda, dok se onima koje se odgajaju konvencionalno češće daju hormoni za rast, kao i GMO hrana. Različitim metodama se vodi računa o njihovom zdravlju, na drugačiji način (i drugačijim proizvodima) se hrane i one koje se čuvaju organski moraju se izvoditi na otvoreno.

KOJE SU PREDNOSTI ORGANSKE HRANE?

Način na koji se vaša hrana priprema direktno ima uticaj na vaše zdravlje, kao i na vašu okolinu. U skladu s tim, organska hrana nudi više korisnih sastojaka od hrane koje se odgaja konvencionalnim metodama.

Primera radi, organska hrana sadrži antioksidanse i osobe koje imaju problem sa alergijama na određene sastojke ili lekove uz ovakvu ishranu kontrolišu simptome ili ih čak potpuno otklanjaju.

Evo nekoliko razloga zbog kojih je bolje jesti organsku hranu.

Organska hrana sadrži manje pesticida. Hemikalije kao što su fungicidi (jedinjena protiv biljnih bolesti), herbicidi (sredstvo za suzbijanje korova) ili insekticidi (za suzbijanje štetnih insekata) su široko rasprostranjeni u tradicionalnoj poljoprivredi i njihovi ostaci ostaju na i u hrani koju jedemo.

Organska hrana je češće sveža. Pre svega, ovakvi prozvodi ne sadrže konzervanse koji čine da traju duže. Organska proizvodnja se često (ali ne uvek) izvodi na manjim farmama i prodaje se blizu mesta nastanka.

Organska proizvodnja je bolja za okruženje. Farme koje prave ovakve proizvode smanjuju zagađenje životne sredine, čuvaju vodu, povećavaju plodnost tla i koriste manje energije. Farme bez pesticida zdravije su i za ljude koji žive u njihovim blizinama, kao i za biljni i životinjski svet koji ih okružuje.

Organski odgajane životinje su zdravije. Tokom uzgoja njima se ne daju antibiotici, hormoni za rast ili nusprodukti drugih životinja, što je već i naznačeno. Primera radi, krave koje se hrane tim nusproduktima imaju veći rizik od obolevanja od kravljeg ludila, dok korišćenje antibiotika može da im razvije u organizmu i bakterije otporne na lekove.

Organsko meso i mleko bogatiji su hranljivim sastojcima. Rezultati studije objavljene 2016. godine pokazali su da je nivo hranljivih elemenata, uključujući omega 3 masne kiseline, do 50 odsto veći u organskom mesu i mleku nego u konvencionalno napravljenim oblicima.

Razloga za prelazak organsku ishranu je mnogo, a koristi od nje su višestruke. Stoga, nije teško zaključiti da će se oni koji žele zdravije namirnice još masovnije okretati upravo ka takvoj hrani i kvalitetnijem načinu života.