img

U ČEMU JE PROBLEM SA GLUTENOM? 4 VAŽNA ODGOVORA

/
/
/
724 Views

U čemu je problem sa glutenom? 4 važna odgovora

Kako je moja porodica držala piceriju dok sam  odrastao, godinama sam živeo na pici. Bilo mi je sasvim lako da uzmem parče pice (ili tri) kad god ogladnim. U to vreme to mi je bilo logično, ne samo jer mi je bilo zgodno već i iz perspektive treniranja. Pica ima paradajz u sosu, kalcijum i proteine u siru i ugljene hidrate u testu. A upravo je to bio problem: sir i testo. Godinama sam jeo toliko pice da sumnjam da sam sam sebi izazvao preosetljivost na gluten i mlečne proizvode“, piše Novak Đoković u svojoj knjizi “Serviraj za pobedu” (Laguna, 2013).

Najveći srpski sportista svojom svetski poznatom (i dokazano uspešnom) bezglutenskom dijetom doveo je u globalno prvi plan priču o proteinu koji sadrže žitarice kao što su pšenica, ječam i raž.

To je onaj ‘lepak’ u pšenici koji hlebu daje elastičnost“, slikovito i tačno opisao je Đoković.

Posvetimo nekoliko minuta proteinu “o kojem se priča”:

Gde je sve prisutan?

Gluten nalazimo u hlebu, pastama, pahuljicama, zatim u brašnu, pecivu, osnovi za pice, kolačima, biskvitima, perecama i pivu. Takođe, gluten se može pronaći i supama, sosovima, kobasicama, gotovim jelima, kao i u pšeničnim proizvodima…

… čak i u onim zdravim – integralnim!

Ukratko – gluten je svuda oko nas.

Umorni ste, naduti? Da, moguće je…

Već je dobro poznata priča o tome kako je nutricionista Igor Četojević uočio Đokovićevu intoleranciju na gluten posmatrajući u TV prenosu kako se slavni teniser muči na terenu. Novak se osećao loše, noge su mu bile teške kao od olova, a “nevidljiva sila” ga je tokom tog meča 2010. obarala i čak primorala i da otrči u svlačionicu da povrati.

Problem je bio samo jedan – ishrana.

Oslušnite svoju reakciju na obroke.  Najčešći znaci lošeg prihvatanja glutenskih proizvoda obično nastupaju odmah posle jela, u vidu bola u želucu (nadimanje, gasovi, uznemirenost stomaka), glavobolje, razdražljivosti, vrtoglavice ili hroničnog umora posle svakog obroka.

Naravno – ovi simptomi mogu biti posledica i drugih okolnosti ili problema, ali ako se kontinuirano ponavljaju – neizbežno će dovesti u pitanje i vašu otpornost na gluten.

Šta je celijakija? Oboljenje koje opominje i traje

Problem sa “obradom” glutena u organizmu u najtežem slučaju može dovesti do autoimune bolesti koja traje ceo život – celijakije.

Procenjeno je da od nekog oblika ove (priznate) bolesti u Srbiji boluje između 35.000 i 70.000 ljudi, a njeno pojavljivanje ne mora biti predodređeno, već i samo razvijeno. Oni kod kojih je dijagnostikovana apsolutno i trajno moraju da pređu na bezglutensku dijetu, da bi suzbili simptome kao što su nadimanje, dijareja, gasovi, zatvor, prebrzo zamaranje, a u težim oblicima i nagli gubitak težine, gubitak kose i anemija.

Jednom utvrđena, ova bolest zahteva konstantno i neprekidno lečenje.

Koliko je teško izbeći gluten?

Nije lako, ali jeste moguće izbeći pšenicu, ječam i raž.

Za početak – detaljno i precizno pratite instrukcije na ambalaži proizvoda, podrobnije se informišite i budite svesni da bezglutenska hrana ne mora da podrazumeva i loš ukus.

“Gluten free” proizvodi su prethodnih godina postali višestruko dostupniji nego ranije, a preporuka stručnjaka i Udruženja Srbije za celijakiju je jasno: “U ishrani koristite samo namirnice za koje ste potpuno sigurni da su bez glutena”.

Šta sve ulazi u tu kategoriju?

Žitarice: kukuruz, pirinač, heljda, soja, rogač, manioka…

Voće: Svako sveže, plus orašasti plodovi

Mlečni proizvodi: Mleko, prirodni jogurt, pavlaka, sveži sir, prirodni sir..

Povrće: Svako sveže

Meso, riba, jaja: Uz oprez od prerađevina mesa i konzerviranu ribu sa dodacima

Slatkiši: Sve vrste šećera, med i pekmezi, a oprez zahtevaju čokolade, bombone, kakao, sladoled, žvake…

Pića: Bistri i organski napravljeni voćni sokovi, limunada, čajevi i kafa u zrnu.

Dakle, borba protiv glutena je moguća. Ako vam stvara problem, budite hrabri. Srećno!