img

DA LI SU DANAS SVI MLADI ZAVISNI OD INTERNETA?

/
/
/
819 Views

Savremen način života i ubrzan razvoj tehnologija, naročito informacionih, doveo je do činjenice da su kompjuteri i internet postali deo svakodnevice. Oni su svakako olakšali i unapredili naše živote u mnogim oblastima, ali preterana upotreba istih dovela je do pojave novih oblika mentalnih poremećaja.

Sada već daleke 1996. u jednom stručnom časopisu pojavio se šaljivi tekst o pojedincima koji preteruju u upotrebi interneta i prvi put je pomenut pojam Internet zavisnost. Nekoliko godina kasnije počinju se otvarati prve institucije specijalizovane za ovaj problem, a danas ih već ima u čitavom svetu. U Srbiji je prva ustanova koja se bavi tretmanom ovog poremećaja otvorena 2006. godine, a danas se on tretira u nekoliko ustanova.

Internet zavisnost se predstavlja savremen oblik zavisnosti koji se manifestuje kao stanje pojedinca u kome je upotreba interneta postala dominantna životna aktivnost koja ga izoluje u odnosu na ostale društvene tokove, i koja stvara negativne posledice po njega i njegovu okolinu. Ispoljava se u više oblika: zavisnosti od igranja kompjuterskih igara, zavisnost od surfovanja internetom, zavisnost od sajberseksa, zavisnost od uspostavljanja prijateljskih veza putem interneta, zavisnost od internet kockanja i zavisnost od kompjutera uopšte.

Vreme provedeno za računarom je najčešće pominjani kriterijum za dijagnostifikovanje ovog poremećaja i smatra se da je 4 do 6 časova dnevno simptom zavisnosti. Međutim, treba napomenuti da je u pitanju 4 do 6 časova slobodnog vremena dnevno, kao i to da ovo može ali i ne mora biti pokazatelj zavisnosti. Naime, mnogo sigurniji znaci tj. simptomi zavisnosti su: promenjeno ponašanje, provođenje sve više vremena za kompjuterom, zanemarivanje drugih obaveza i interesovanja, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, nesanica, problemi sa kičmom, vidom, i dr.. Internet zavisnost je karakteristična za sve uzraste i za sve kategorije stanovništva, a na svetskom nivou njome je “pogođeno” oko 10% od populacije koja koristi internet. Kod nas je ovaj procenat nešto niži, a najugroženija populacija su deca. Iz tog razloga roditeljima se savetuje da čak i ukoliko primete kod svog deteta neke od navedenih simptoma zavisnosti nikako ne zabranjuju upotrebu kompjutera, jer to može imati kontraefekte i dovesti do mnogobrojnih problema i novih konflikata! Umesto toga treba ograničiti vreme korišćenja inteneta (posebno za radne dane, a posebno za vikend i raspust); obratiti pažnju kako dete organizuje i provodi svoje slobodno vreme, a naročito kako koristi vreme na intenetu; objasniti mu da vodi računa sa kim i kako da komunicira; da ne iznosi privatne podatke na “mrežu”; dogovoriti koje sadržaje sme da koristi, a koje ne; i naravno pokloniti svom detetu više vremena, razgovarati sa njim, stalno raditi na poboljšanju komunikacije i učestvovati sa njim u što više različitih aktivnosti.

Na kraju treba naglasiti da nije svaka upotreba kompjutera zavisnost što se plastično može porediti sa činjenicom da nisu svi koji ponekad “popiju” alkoholičari. Takođe, ne treba zaboraviti ni na sve dobre strane interneta i činjenicu da nam on zaista može olakšati i unaprediti život, ali isključivo ukoliko se umereno i pravilno koristi.

Milan Radovanović – psihološki savetnik

Savetovalište Entera