img

STIŽE ZIMA! 4 SAVETA DA SAČUVATE KOŽU!

/
/
/
689 Views

Iako je ovdašnje miholjsko leto u 2018. počastilo sve sa nekoliko gratis nedelja tanje odeće, zima neizbežno dolazi, a sa njom i važna potreba da sačuvamo kožu od hladnoće.

Dok se šalovi i rukavice još nalaze po fiokama ili gornjim delovima plakara, korisno je podsetiti se nekoliko osnovnih saveta koji će našu kožu sačuvati od hladnih dana pred nama.

1. Izbegavajte (pre)tople kupke

Iako je (posebno ujutru) jako teško skloniti se od toplog tuša i krenuti u borbu sa hladnoćom, kupanje toplom vodom zimi ipak ne bi trebalo da traje predugo. Koža posle takvih kupki ostaje suvlja, izloženija i neretko i crvenija.

Koliko god bilo teško – ne ostajte predugo pod vodom i koristite kupke koje odgovaraju vašoj koži, a organski proizvodi, poput potpuno prirodnog kokosovog ulja, preporuka su koja može doneti samo korist.

2. Krema – važan saborac

Kao što je rečeno, previše vode neće koristiti koži kad izađete na vetar i zimu, ali je ipak potrebno u njoj sačuvati vlažnost. Najprostija preporuka za to je upotreba emolijensa, kreme i preparata koji će omekšati kožu i sačuvati njenu gipkost.

Odmah posle tuširanja tretirajte kožu i koristite kremu na prirodnoj bazi, koja ne sadrži alkohol ili paraben. I neka krema ostane uz vas, osetićete po suvim rukama zašto.

3. Pijte vodu, važno je i zimi

Hidracija je važna spolja, ali i iznutra i zabluda je da u hladnijem godišnjem dobu voda nije potrebna kao i leti. Iako vam je zima, trudite se da i tada pijete dovoljno tečnosti, jer će koža to ceniti isto kao i leti.

Koliko je vode potrebno uneti? Pravilo o dve litre dnevno mnogi posmatraju kao univerzalno, mada postoji i metoda prema kojoj možete to da izračunate preciznije, na osnovu svoje kilaže. Ona glasi: broj svojih kilograma pomnožite sa 35, pa podelite sa 226,4. Zaokružite dobijenu cifru i kazaće vam koliko bi čaša vode trebalo dnevno da unesete.

Probajte. 🙂

4. Ruke i stopala moraju biti topli, suvi

Iako zvuči prosto i logično, o ovo pravilo se mnogi češće ogluše nego što biste pretpostavili. A posledice, poput prehlade, izazivaju neprijatnije probleme od hladnoće u rukama.

Neka vam šake budu sačuvane poput stopala. Prsti neće peći, koža se neće sušiti i neće boleti. Menjajte i rukavice i čarape čim se pokvasite i razmišljajte o tome unapred.

Zima stiže, dočekajmo je spremni.