POSTAĆETE VEGAN? NA JEDAN VITAMIN MORATE DA OBRATITE PAŽNJU

/
/
/
607 Views

Postaćete vegan? Na jedan vitamin MORATE da obratite pažnju

(Jedna od osnovnih stvari koju je potrebno da znate ako želite da se odreknete mesa ili hrane životinjskog porekla).

Želite da se odreknete mesa ili svih namirnica koje vode porekla od životinja? Odlično, hrabro, ali za tako veliki korak morate biti spremni.

Da biste to uspeli, neophodno je da unapred predvidite sve posledice te odluke. Pre svega – morate smisliti način da nadoknadite hranljive materije koje ste do sada unosili mesom.

Jedan od najvažnijih na tom spisku je vitamin B12, koji se naziva još i “kobalamin”, koji neretko nedostaje onima koji tako radikalno promene ishranu i izbace iz nje bilo šta što ima veze sa životinjama i mesom.

Zato mu posvetite nekoliko minuta.

Zašto je važan?

Vitamin B12 neophodan je za normalno funkcionisanje moždanog i nervnog sistema, kao i za stvaranje eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Njegova uloga je da održava nervne i krvne ćelije zdravim, a ukoliko nije prisutan u dovoljnoj količini – kiseonik ne dolazi do naših tkiva i organa.

Kako se unosi u organizam?

U hrani, ovaj vitamin prirodno možemo naći pre svega u namirnicama životinjskog porekla, kao što su mišići, bubrezi, džigerica ili potom u mleku i jajima, gde naknadno bivaju “prosleđeni”.

Šta se događa u suprotnom?

Ako svoj organizam lišimo ovako neophodnog i strukturno najsloženijeg vitamina (prisutnog u metabolizmu svih ćelija!) posledice mogu biti veoma opasne. Anemija, oštećenje nervnog sistema, povećan rizik od srčanih bolesti… Lista je dugačka i veoma konkretno poziva na oprez.

Koje je rešenje za one koji NE jedu meso?

Stručnjaci iz ove oblasti preporučuju da svako ko ne unosi B12 kroz meso to nadoknadi namirnicama kao što su žitarice i sojini proizvodi ili suplementima. “Kobalamin” je prisutan i u cvekli, kiselom kupusu, pivskom kvascu povrću iz turšije, ali je opšte mišljenje da su oni ipak nedovoljni da nadoknade ovaj nedostatak bez uzimanja vitamina.

Koji su prvi znaci nedostatka B12?

Pospanost (zbog nedostatka kiseonika u ćelijama), slabljenje mišića, dekoncentracija, vrtoglavica, bleđa koža, gladak i crveniji jezik, hipersenzitivnost, oštećenje vida… Razloga za oprez je mnogo i zato je važno imati u vidu da se B12 mora nadoknaditi, radi opšteg stanja organizma.