img

5 SIMPTOMA ZAVISNOSTI OD MOBILNIH TELEFONA

/
/
/
1255 Views

Mobilni uređaji postali su u savremenom dobu naši “produžeci” i neizostavni deo naše socijalne higijene.

Često “osvežavanje” početnih stranica društvenih mreža, učestalo ili neprekidno sms/Viber/Whats app dopisivanje sa drugima, “skrolovanje” po Facebooku, Instagramu, Twitteru… Digitalna tehnologija ušla je u naš život do mere koja se ne tako davno teško mogla predvideti.

Sada se postavlja pitanje – da li je uopšte moguće bez nje?

Potrebe i zahtevi vremena u kom živimo neizbežno i prečesto navode na odgovor “Ne”. U takvoj situaciji, postavljamo novo pitanje – da li se sve rasprostranjenija zavisnost od tehnologije može bar kontrolisati?

Profesor marketinga na američkom univerzitetu Bejlor, Džejms Roberts, jedan je od vodećih američkih istraživača ove oblasti i pre nekoliko godina sproveo je akademsko istraživanje na ovu temu. Rezultatima je izazvao veliku pažnju.

Utvrđeno je da studentkinje dnevno ‘na mobilnom telefonu’ provode 10 sati, a muški studenti dva sata kraće. Takođe, zaključeno je da je oko 60 odsto učesnika ove studije razvilo potencijalnu zavisnost od mobilnih telefona.

“To je zapanjujuće”, rekao je Roberts.

On je zaključio i da su korišćenje Pinteresta, Instagrama i broj telefonskih poziva tačni “signali” ove zavisnosti među ženama (zanimljivo – ne i slušanje muzike), dok među muškarcima na adikciju ukazuju neumereno korišćenje Facebooka, Instagrama, Twittera, kao i čitanje knjiga na aparatima, uz podrazumevano kucanje sms poruka ili često pričanje.

Robertsova hipoteza bila je da polne razlike mogu da znače da žene koriste društvene mreže da učvrste socijalne veze, dok su muškarci češće zainteresovani za zabavu i za ‘korisne’ informacije.

http://akademiai.com/doi/pdf/10.1556/JBA.3.2014.015

U skladu s tim, američki list Hafington post izdvojio je pet simptoma zavisnosti od mobilnog telefona:

  1. Morate da odgovorite SAD i ODMAH?

– Ako neodgovorena poruka i mejl izazivaju vašu nervoznu reakciju, onda postoji velika šansa da smartfon dodaje stres, a ne olakšava vaš život. Ako konstantno prekidate neku aktivnost, bilo to kucanje nekog važnog rada ili druženje sa prijateljima, da biste proveravali inbox, to je prilično jasan znak da postajete kompulsivni. Stoga, kada vam zasija displej – zastanite i podsetite sami sebe da poruka verovatno nije toliko važna kao što se čini.

Ostavite telefon daleko od kreveta tokom noći i nosite ga u rancu a ne u džepu. Te dve navike mogle bi da smanje vašu potrebu da neprekidno proveravate poruke.

  1. Simbol “fantomskog telefona”

– Često se hvatate za prednji ili zadnji džep, uvereni da je sekund ranije vibrirao – a, nije? Sindrom vibracije fantomskog mobilnog telefona je konkretan znak zavisnosti od tehnologije i prisutniji je nego što vam se čini dok ovo čitate.

Jedna studija univerziteta u Indijani pokazala je da je čak 89 odsto studenata iskusilo osećaj nepostojeće vibracije, koja ih je ipak navela da se uhvate za džep, “sigurni” da im je nešto stiglo ili da ih je neko pozvao.

  1. “FOMO” sindrom

– Da li imate čest ili konstantni strah da ćete nešto propustiti? Na engleskom “Fear Of Missing Out” (FOMO)? Pre nego što odgovorite na ovo pitanje, zapitajte se još jednom.

Taj sindrom u Americi su nazvali skraćenicom “FOMO”, jer je kod korisnika društvenih mreža ili smartfonova veoma čest osećaj da će bez mobilnih telefona ostati uskraćeni za doživljaje drugih, podeljene na socijalnim mrežama.

Najbolji način da se izborite sa ovim problemom je da “povučete ručnu” i da nekad kažete sami sebi “NE!”. Ponekad radite i gledajte ono što vi želite, a ne šta vam drugi kažu ili pokažu.

  1. Zapostavljate najbliže?

– Svi smo bili u tim situacijama – večerate sa prijateljima ili članovima porodice, sa telefonom postavljenim kraj tanjira, i umesto da ignorišete poziv ili poruku vi zapostavljate trenutni razgovor ili usmeravate pažnju na inbox.

Generalno, ne postoji ništa loše u tome da se izvinite i ustanete u slučaju važnog razgovora ili poruke, ali stvaranje navike davanja samo polovine pažnje ljudima oko sebe jeste loše i nepristojno. Ostavite ekran za kasnije.

  1. Nemirni ste bez telefona?

– Ako vam je za potpuni doživljaj ili potpunu pažnju potrebno da držite mobilni telefon u ruci – onda ste verovatno razvili zavisnost od tehnologije.

Studije su otkrile da gašenje mobilnih telefona može da stvori fizičku ili mentalnu reakciju sličnu reakcijama zavisnih od droga. Ako postajete nervozni ili ljutiti kada ste daleko od aparata, konstatujte taj osećaj i nađite “mehanizam” da mu se suprotstavite.

Dišite duboko, prošetajte ili vežbajte. Postoji način!